Saturday, July 4, 2009

Bani, doctori si servicii

Pe site-ul Ministerului Sanatatii s-a publicat pachetul general de servicii medicale sau mai concret, pentru ce şi cât vom plăti atunci când vom avea nevoie de doctorii. Îmi place foarte mult cum începe... demagogie de primă mână:

"Pornind de la două dintre obiectivele principale ale actualei strategii privind politica de stat in domeniul sănătăţii si anume:
  • îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei si creşterea calităţii vieţii

  • creşterea graduala a resurselor alocate, pentru asigurarea unui sistem de sănătate la nivel european"


  • Să vă spun o scurtă povestioară:

    Aveam 17 ani când m-am dus de urgenţă într-o luni dimineaţă la Budimex. M-a consultat un doctor pus pe şotii şi a zis că trebuie să mă operez de apendicită. Pentru că nu mâncasem nimic, am stabilit să mă opereze în ziua respectivă.

    M-a condus o asistentă în salon şi a zis să aştept să vină anestezista. Am aflat între timp, de la mămicile din salon, că au dat 50 de lei la doctor pentru operaţie (tot de apendicită) şi 50 de lei la anestezistă. Bun, deci ştiam şi tarifele.

    Vine cea responsabilă cu adormitul pacienţilor, mă anunţă că o să mă ia în jumătate de oră şi pleacă fericită pentru că „avusese” mama grijă de asta. Fericirea doctorului a costat 100 de lei. Fericirea mea a durat 10 minute de operaţie şi o zi şi o noapte de rău.

    Le spuneam asistentelor că vomit întruna, dar nu le-a interesat. Medicul oricum nu a venit să mă mai vadă la faţă, până în dimineaţa următoare. Tot atunci i-am zis că mă simt bine şi că vreau acasă. Mi-a spus că nu am voie aşa repede (parcă minim 3 zile trebuia să dureze internarea), dar cu o fericire de încă 50 de lei am plecat.

    La final, după mulţumiri şi alte discuţii banale, îi dă o replică mamei: "Doamnă să ştiţi că este jenant cât mi-aţi dat". A rămas interzisă. I-a sugerat că oricum ne mai vedem când trebuie să îmi scoată firele... Dar nu „a mai fost fericit” atunci.

    Şi eu acum, să îl cred pe Bazac că nu mai trebuie să dau şpagă... pardon „plăţi informale” pentru că plătesc:

  • 10 lei /episod de spitalizare de zi (servicii sau caz rezolvat), iar în cazul efectuării unor investigaţii de înalta performanta se vor adăuga si coplăţile aferente acestora

  • 50 lei /episod de spitalizare


  • Nu am nimic împotrivă cu iniţiativa, pentru că într-adevăr cu banii aceştia pe care îi dăm, s-ar putea face nişte îmbunătăţiri în sistemul sanitar. Iar tarifele nu sunt mari din ce am văzut. Dar data viitoare (sper să nu existe... totuşi) când o să apelez la un medic o să îmi bată obrazul că l-am lăsat cu buzunarul gol?

    (poze de aici şi aici)

    No comments:

    Post a Comment